Over

Over mij

 

Karin Balakirsky

Na mijn studie pedagogiek en onderwijskunde en jarenlange werkervaring op het gebied van leren en ontwikkelen, heb ik 2016 de opleiding tot effortless coach afgerond en heb ik Santosha coaching opgericht.

Met Santosha wil ik mensen helpen die zijn vastgelopen in hun leven. Zowel in mijn werk als mijn privéleven heb ik hier veel voorbeelden van meegemaakt en sommige ook aan den lijve ondervonden: uitdagingen veroorzaakt door gezondheidsproblemen, verlies van een partner of andere naaste, problemen op het werk, burn-out en andere stressgerelateerde klachten, leren omgaan met AD(H)D of ASS, relatieproblemen.

Het gaf me altijd al veel voldoening als ik mensen kon helpen om hun weg te hervinden. Het maakt me blij dat ik nu als effortless coach een weg heb gevonden waarlangs ik mensen nog veel beter kan helpen om hun worsteling met het leven om te buigen naar een gelukkig bestaan.

 

 

 

 

Over Santosha

 

Ik heb jaren geleden via yoga kennis gemaakt met het begrip santosha, in de betekenis van tevreden zijn met wat er is. Ik moet bekennen dat het wel even heeft geduurd voordat ik me daar tijdens de yogales aan kon overgeven, maar het was een wijze les. Toen ik nadacht over een naam voor mijn coachingspraktijk, bleef santosha steeds in mijn hoofd hangen en toen ik de beschrijving van Ranjita las, was de knoop snel doorgehakt:

 

"Santosha [santoṣa] betekent tevredenheid en staat onder meer voor voldoening en dankbaarheid. Van voldoening spreken we wanneer we positief reageren op wie we zijn, hoe we zijn, hoe ons leven eruit ziet en wat we hebben. Al deze factoren slaan op onszelf en ons eigen vermogen. Wanneer we het over voldoening hebben, kijken we nooit naar omstandigheden die buiten onszelf staan; we kijken altijd naar de ware oorzaak, die zich in onszelf bevindt. Wij hebben immers geen invloed op dat wat om ons heen gebeurt. Het blijft veranderen en we hebben er geen grip op.

We kunnen factoren buiten ons niet dwingen om te zijn zoals wij willen dat ze zijn; ze liggen niet in onze handen. Daarom dienen we te kijken naar wat wél in onze handen ligt, namelijk onszelf. Door te kijken naar wat wij aan onszelf kunnen veranderen, zullen we in staat zijn de omstandigheden draaglijk(er) te maken. Dat begint met het inzicht dat wij zelf bepalen hoe wij reageren op onze omstandigheden en hoe wij hier betekenis aan geven. Daarmee bepalen we dus ook zelf ons eigen vreugde en ons eigen verdriet."

 

Bron: Stichting Hindoe Dharma Nederland

www.hindoedharma.nl/hindoegids/santosha

Santosha coaching

Willem de Zwijgerlaan 5a

3941 GA Doorn

(Utrechtse Heuvelrug)

 

06 45273525

karin@santoshacoaching.nl

Santosha betekent tevredenheid; het handhaven van een positieve houding in moeilijke tijden. Je kunt ervoor kiezen om je te wentelen in je moeilijkheden en narigheid, of je kunt boven je uitdagingen uitstijgen en ze zien als kansen voor transformatie. Hoe meer je kiest voor tevredenheid, hoe meer je kunt groeien.

Santosha coaching

Praktijk voor Effortless Coaching,

gevestigd in Doorn

Partners:

BNDRS, www.bndrs.nl

Social Media